Hej

torsdag 15 augusti 2013

Inköp

En av de sakerna som jag trodde att jag skulle se fram emot mest när vi fick reda på första gången jag blev gravid var att införskaffa alla saker till bebisen. Jag såg framför mig hur jag gick i affärer och köpte små söta kläder, mammakläder och amningsgrejer till mig själv och givetvis vagn och alla möbler och andra prylar.

Men det var ju ungefär 1½ år sedan nu (WOW, helt galet att det gått så lång tid) och nu när det äntligen är verklighet att lilla bebis är här för att stanna så känner jag inte ALLS den där glädjen längre.

För det första så bor vi i (visserligen en ganska rymlig) 2a med insyn till grannar lite här och var. Detta gör att vi satt upp rullgardiner i både vardagsrummet och köket och dessa är nu nerdragna för det mesta. I sovrummet har vi i princip alltid fördraget också. Jag vill verkligen kunna röra mig fritt i mitt hem utan att vara helt utstuderad och därför är det så. Detta leder i sin tur att jag inte alls trivs i lägenheten, för vem vill egentligen stänga ute det mesta ljuset och dra för gardinerna? ha ha.

För det andra så har vi ju en katt som kräver både tid och plats. Han har ett ganska stort klätterträd i vårt vardagsrum och jag kan ju inte direkt påstå att det är sådär jättevackert. Men det är ett måste nu när han är innekatt. Innan vi skaffade det hann han riva sönder lite tapeter vilket vi nu har fått täcka med lite lakan tills vi flyttar igen och kan göra det fint för nästa hyresgäster. Dessutom har han en kattlåda som vi tidigare hade i badrummet, men det funkade verkligen inte för det blev kattsand precis överallt och det var det värsta jag visste när man kom ut nyduschad och trampade rakt i kattsand. Så nu står lådan i hallen vilket är bättre, men fortfarande... Hur trevligt är det?

För det tredje har vi inte köpt en ny möbel sedan vi flyttade hit för 3 år sedan. Då kom vi båda i princip hemifrån och hade INGENTING, så de möbler vi har nu är en mix av saker vi helt enkelt fått ärva, köpt på IKEA eller blocket. Dessa saker är alltså verkligen inga antika saker och inga saker med någon vidare stil heller. Det mesta går just nu i ekfanér vilket jag absolut inte gillar. Men just då var det praktiskt att saker åtminstone matchade. Dessutom börjar en del av de sakerna nu att gå sönder. Vårt vardagsrum är katastrof och samma gäller vår kära soffa som äår så nedsutten att det är skönare att sätta sig ner på golvet.

För det fjärde har vi alldeles för mycket saker eller för lite förvaringsutrymmen, beror på hur man ser på saken. Hur som helst gör detta att det är näst intill omöjligt att hålla det rent och snyggt. Vi städar och städar men ändå så ligger det kläder och allt möjligt ÖVERALLT i lägenheten. Fattar inte hur mycket småkrams man samlar på sig på bara 3 år?

För det femte är vårt kök också ganska katastrofalt. Ingen av oss tycker särskilt mycket om att vara där inne längre. Vi har i dagsläget ingen diskmaskin vilket gör att vi måste handdiska ALLT... HELA TIDEN. Efter 3 år av ständigt diskande är vi sååå trötta på det att det hela tiden skjuts upp och bildas ett berg som någon av oss tvingas ta itu med och efter ett sådant berg är man så slut men vem bryr sig om det? Inte disken iaf, för lika snabbt (efter typ 1 måltid) är det ett berg där igen. Att vår lilla sopsortering finns i köket gör det ju inte direkt trevligare. Fullt av kartonger, flaskor och andra förpackningar. BLÄ.

Jag skulle kunna fortsätta mala om saker jag inte riktigt trivs med men det orkar ni inte lyssna på så nu slutar jag där. Summan av kardemumman är iaf att det märks att vi har växt ur den här lägenheten. Vi behöver extra rum för att få plats med våra saker och vi behöver bo på bottenplan så vi vågar öppna fönster/balkongdörr och inte vara rädd för att Tiger ska ramla ut. OCH vi behöver definitivt NYA möbler för att det ska kännas som VÅRT hem. Just nu känns det som att jag hyr en lgh över sommaren som redan var inredd ungefär.

Med detta som ligger och gnager gör det helt enkelt att jag inte alls har någon lust i att engagera mig i inköp av bebissaker. Hur kul är det att anstränga sig och hitta fina möbler som man sedan får knö in i sitt stökiga hem varhelst det får plats? Hur kul är det att köpa bebiskläder när man mest känner ångest över var man ska få plats med allt? För att inte tala om andra saker så som lakan, filtar, gosedjur, förvaring till bebis saker osv. Hjälp, så mycket som behöver köpas men var ska vi göra av allt? Känns ju supertråkigt att som sagt bara knö in sakerna någonstans.

Det här är verkligen något som tynger mig just nu. Jag låter säkert jättelarvig för vilket i-landsproblem det är egentligen. Men kanske är det för att jag är i en boande period nu och helt enkelt inte kan få det som jag vill.

Vi letar för fullt efter nytt boende eftersom att det skulle lösa så himla mycket av dessa "problem" och ge mig lite glädje att kanske fixa i ordning och anstränga mig för att hitta fina, billiga saker. Att inte veta om vi flyttar snart eller inte gör mig också stressad. Eller det som gör mig stressad är väl egentligen att det kommer bli så väldigt mycket att köpa in precis på slutet om vi håller på att skjuta upp det hela tiden. Och det är ju inte gratis med allt direkt. Hur som helst så har jag nu börjat kolla på lite nya möbler till oss själva för att göra ett första försök att få det lite hemtrevligare och sedan kanske vi kan gå vidare där ifrån.

Phu, vilket klagoinlägg det blev. Men det var skönt att få skriva av sig lite :)
Hur bor ni själv? Hur bodde ni när ni fick ert första barn? Köpte ni allt nytt, köpte ni begagnat eller fick ni helt enkelt låna det mesta?

10 kommentarer:

  1. Nu bor vi i ett helt fantastiskt litet radhus, det är bara en tvåa men markplan och uteplats är guld värt. Jag flyttade hit bara någon månad innan Rex kom och är så tacksam att jag fick tag i detta.I möbelväg är jag nöjd, har bott hemifrån i runt 8 år så har hunnit samla på mig möbler jag är nöjd med. Det är ärvt, nytt och begagnat i en salig röra :)
    Jag hoppas ni hittar en lägenhet ni trivs med snart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag önskar ju också att vi ska hinna flytta till något nytt innan bebisen kommer men jag hoppas inte på för mycket utan får försöka göra det bästa av situation så att säga. Fick mig iaf ett ryck och rensade ur alla garderoberna och byrån så nu finns det lite mer plats för nya kläder till mig själv som faktiskt passar och lite för bebis också, skönt!

      Radera
  2. Vi bor i en tvåa på 65 kvadratmeter. Två jätte hundar, jag, Christopher och en 15 månaders flicka.. Och snart en bäbis. Det är trångt emellanåt men vi trivs här. Mycket kan vara pga nyinköpta möbler till sovrum och kök för dryt ett år sedan. Vardagsrummet hatar jag, vill ha en ny soffa bl.a. Men det är inte prio nu. I sovrummet blir det galet trångt då bäbis kommer, men den första tiden kommer vi ha en vagga som inte tar lika stor plats som en spjälsäng. Till sommaren hoppas jag vi hittar en fin trea.. Men fram till dess får vi dela på utrymmet broderligt :)

    Och jo precis, menade 62;) det är en overal utan ben.. Typ mer lik en påse :)

    Mvh Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att höra att vi inte är de enda som inte bor optimalt. Men det löser väl sig till det bästa tillslut. Ni bor bara en kvm större än oss och är uppenbarligen fler, så visst går det :)

      Radera
  3. För två år sedan flyttade jag till min sambo som bodde i hus. Vi har köpt en del nytt såsom säng och soffa. Andra saker har vi med oss sedan tidigare. Har bott hemifrån båda två sedan vi var 18 så hade mkt dubbelt som vi gjorde oss av med. Som sagt bor vi i hus med en stor trädgård till. Det är ganska gammalt hus från 50-talet. Så nu när vi köpt loss huset är det dags att renovera.. Sådant man kanske ville har gjort innan bebis. Bla hatar jag vårt badrum som vi inte får plats med skötbord i, det är ganska kallt på vintern och på sommaren för varmt. Vi sak tapetsera om överallt, bygga ett nytt större badrum, lägga lite golv osv osv. Men förhoppningsvis blir det som vi vill såsmåningom. Ett stort plus är iaf egen tvättmaskin, spec med en bebis. Kunde aldrig ana att det skulle gå så mkt handdukar och kläder..

    Ang bebisgrejer och möbler/inredning till oss själv och Olivia så har vi nytt, begagnat, lånat och ärvt.

    En bebis kräver ju inte mkt den första tiden :) först nu efter 4 månader har jag börjat fixa mer bland Olivias saker och kläder :) Men klart det ärjobbigt för er vuxna att inte trivas. Hoppas ni hittar ngt bättre snart :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att höra att jag inte är den enda som starkt ogillar vissa saker i mitt hem. Men det är väl så det är. Det kommer aldrig att bli helt perfekt även om man väntar i 10 år med att skaffa barn. Det kommer alltid finnas något att fixa.

      Vi får helt enkelt "stå ut" här tills vi hittar något annat. Jag tog iaf tag lite i situationen för några dagar sedan och röjde runt ordentligt. Rensade byrån, skrubbade köket och plockade bort massa saker som bara låg och skräpade. Slängde en hel del skit också. Det var jätteskönt och lägenheten känns redan bättre och mer trivsam :)

      Radera
  4. Vi bestämde oss väääldigt tidigt för att försöka skaffa barn.. Då bodde vi i varsin 1:a, han i en liten stad och jag i en by.. Ca 3,5 mil emellan.. Men från första dagen tillsammans så spenderade vi veckorna i min lgh (eftersom jag är vikarie och behöver kunna vara på jobbet snabbt) och helgerna spenderade vi i hans lgh.. Så det var ett himla farande fram och tillbaka :P
    Vi började på en gång att leta efter en större lgh i min by, men bostadsbrist var ett problem så då började vi kika lite smått på boende i C:s hemby. Då var det juni och Leah var beräknad att komma 24:e september!
    Vi hittade en lgh (2:a) med omgående inflytt (var ju tvungna att ha något större) så C sålde sin lgh och jag sa upp min (en månads uppsägningstid hade jag bara). Så det blev flytt i juli, C och svärfar packade och flyttade mina grejer medan jag jobbade :P
    Leah hade inte bråttom utan väntade till 4:e oktober med att komma..
    Den 10:e november skrev vi alldeles på impuls på köpekontrakt på ett stoort hus :) Och då var det bara att säga upp lgh och börja packa för flytt igen! Så i februari flyttade vi till huset och här blir vi nog kvar länge tror jag :D
    Har fyra sovrum så det finns plats för familjen att växa och det är tur för i februari blir hon storasyster våran lilla tjej!! Men först väntar hennes 1-årsdag i oktober :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, låter jobbigt med så mycket flyttande på kort tid fast det kanske bara kändes roligt för er eftersom det blev bättre och bättre :) Härligt om inte annat att ni nu har så ni klarar er många år framöver. Då slipper ni flytta nu! Och GRATTIS till bebisen i magen. Det blir tätt mellan dina små då. Så mysigt. Hoppas du må+r bra den här graviditeten :)

      Radera
    2. Ja vi är ganska trötta på flyttande nu :P Men svärfar hjälpte till mycket..
      Vi hann ju med att gifta oss mitt i allt det där också 121212 :)
      Tack så mycket! :D
      Förra graviditeten mådde jag illa till v 17, dock utan att spy (tack och lov)!
      Den här gången har jag bara mått illa någon enstaka dag, så jag klagar absolut inte! :)
      Ja det blir väl 1 år och 4 eller 5 månader mellan illbattingarna :)

      Radera
    3. Och eftersom jag helt glömde (får skylla på gravidhjärna :P)
      Skötbord köpte vi begagnat, likaså babyskydd med bas och mobil med ljus/ljud/rörelse till sängen.
      Spjälsäng har hon samma som C hade när han var liten :)
      Vagn köpte vi ny (men slutade med att vi fick den av Leahs farmor eftersom hon ärvt pengar)
      En liten summering iallafall :)

      Radera