Hej

söndag 28 juli 2013

Kläder till bebis

Ja, det är ju så vansinnigt roligt att kolla på kläder till liten där inne. Har verkligen inte köpt på oss mycket än, men några bodys i lite olika storlekar har det blivit samt lite pyjamas och några strumpor. Antagligen kommer vi få en hel del kläder men man vet ju aldrig när och i vilka storlekar så det kan vi ju inte direkt räkna med utan måste förbereda inför hans ankomst så mycket vi kan.

Men i ärlighetens namn känner jag mig totalt lost när det kommer till hur mycket kläder i olika storlekar man behöver där i början. Jag har ju förstått att små bebisar växer väldigt mycket och får man en något större pojk så kanske storlek 50 aldrig ens kommer till användning t.ex. Likaså om man får en väldigt liten pojke så kan det kanske vara bra att ha några få plagg i mindre storlek.

Så, hur mycket kläder i olika storlekar behövs egentligen? Hur mycket köpte ni in?
Jag köper visserligen gärna in mer än behövligt, men just nu måste jag erkänna att vår ekonomi är något tajt, så jag försöker ändå tänka på att det inte ska bli fööör mycket onödigt så att säga.
Blå Topp, Randig topp i ekologisk bomull med...
Fint från Newbie :)

Tacksam för tips och råd i området jag inte kan någonting om :)

12 kommentarer:

 1. Vi hade köpt 50 men Zackarias kom ut jätte liten och kunde bara ha 44. Det var inga problem att bara gå och handla några bodys då. Köp inte mindre än 50 fören du fått er lilla bäbis. Nästan alla bäbisar kan ha 50 om du inte du inte skulle få en 4,5 kg ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du har nog rätt i att det är onödigt att köpa mindre än 50 innan bebisen är född. En bebis på 4,5 kg hoppas jag VRERKLIGEN INTE att jag får. Tycker 3,5 räcker gott ;)

   Radera
 2. Jadu, alla sa till mig att köp ingenting i storlek 50 för det växer han ur direkt.. Haha.. det är först NU (när han är två månader gammal) som han börjar växa ur storlek 50.. Han ligger fortfarande på 50-56 storleksmässigt. Vi fick köra på prematur storlek 44 den första tiden.. SÅ svårt att veta i förhand hur stor eller liten bebisen kommer bli.. Och TUL visade ju sig oxå ha fel på storleken...Men kör med kläder i 56 och så något plagg i 50 och så kan du spara lite shopping till efter han är född =) Då har du ju det roliga kvar. Hihi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det är ju så himlans svårt att veta hur stora/små de kommer vara när det föds. Känner jag mig själv rätt så köper jag hellre några plagg för mycket som kanske inte används än att behöva böka omkring på stan med en nyföding. Även om det kanske inte är något större problem så tycker jag väl ändå det känns dumt att släpa mig ut i julrushen och mitt i sjukdomens värsta tid. Dessutom kan jag tycka det är jobbigt att shoppa bara med mig själv, att ha med en helt färsk liten är nog inget jag vill ge mig på, faktiskt!

   Hur som helst, vi har köpt lite i storlek 50, och behöver väl köpa lite byxor också, annars kanske det räcker med det lilla vi har. I storlek 56 ska jag nog handla på mig lite mer och även i storlek 62 där vi knappt har något. Kanske räcker det lite så för ett par veckor iaf så blir det inga måsten att stressa ut och handla om jag absolut inte vill :)

   Radera
 3. När Leah var liten hade vi henne hud mot hud nästan jämt, så hon hade nästan aldrig kläder på sig då.. Bara när vi skulle bort eller det kom folk och hälsade på som ville hålla henne. Vi hade inte speciellt mycket i 50 till henne innan hon kom, sen får man ju alltid en del kläder i nyfödigpresent..;)
  Det finns mycket begagnade kläder i små storlekar som är knappt använda eller aldrig använda, så det är ett bra tips :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att se alla svar, alla skriver lite olika :) Men ja, jag kan tänka mig att det är mycket hud mot hud i början och att man kanske inte använder så himla mycket kläder om man bara är hemma i början. Men vi får väl se, med bebis som föds i december är det ju ändå rätt kallt så jättemycket helnaket blir det väl kanske ändå inte :)

   Radera
  2. Sen när vi var till svärföräldrarna och kollade på hockey (flera gånger i veckan) så hade hon oftast pyjamas på sig, så det var såna det gick åt mest av ;)
   Älskar pyjamasar med dragkedja istället för knappar!!

   Radera
 4. Vi köpte bara kläder i storlek 56 (alltså inget i 50) och sonen kom ut och var 49cm lång, kläderna i 56 funkade jätte fint. :) Du behöver inte alls köpa mycket. Vi köpte 4 bodysar, 4 byxor och 2-3 pyjamas i vardera storlek (alltså 56, 62, 68 och 74). Det räckte gott och väl. Vi gosade mycket hud mot hud nästan hela tiden så blev heller inte mycket kläder använda under de första månaderna (sonen är född i september). Tvätta gjorde vi väl två gånger i veckan för att få kläderna att räcka (ibland mer sällan). Spyan var det mest vi som fick över oss ändå så det var vi som behövde mer kläder. Haha! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset. Kan nog tänka mig att du har rätt. Det enda just nu är att vi inte har egen tvättmaskin och det är svårt att kunna tvätta mer än en gång i veckan. Inte ens alltid man kan tvätta precis varje vecka utan det kanske dröjer 1½ emellan. Så kanske att det behövs lite fler kläder om man får en kräkis :)

   Radera
 5. Tror det är bättre att köpa fler lite större kläder än många små. Vi hade några få bodys i storlek 50, & även att de var för stora när han kom så funkade storlek 56 också, går ju att kavla upp ärmar & ben :)

  SvaraRadera
 6. Och jag tycker stl 50 var oumbärligt! Jag är en av de som inte vill att kläderna behöver vikas upp (bebisen är ju redan så liten så det känns tråkigt när den drunknar i kläderna - men för den saken behöver man kanske inte köpa massor i varje storlek).
  Mina vägde 3310, 3130, 2940 och 3690 gram och var 49, 46, 49 och 50 cm och dom hade storlek 50 mellan 1-2½ månader. Isabella hade dessutom stl 44 de första 6 veckorna och pojken efter hade det någon vecka.

  Eftersom man inte vet om man får kläder till den nyfödda eller hur stor bebisen är så har jag köpt kläder så vi haft tillräckligt i de minsta storlekarna (hos oss har det gått åt mellan 2-4 bodys varje dag och ungefär hälften så många byxor. Kräk hamnade mest på bodysarna och kanske lite grann på kräklappen ;) och byxorna byttes främst för att bebisen bajsade och det läckte ut från blöjan.) och i kommande storlekar lite mindre. För det är faktiskt inte kul att gå ut med en nyfödd mitt i vintern, det är inte bara rs-viruset som härjar utan många andra smittor. Om amningen dessutom krånglar lite och man har lite ont efter en förlossning kan det vara skönt att slippa handla då, även om det såklart är kul att handla även när den lilla är född!
  Fast så kul som det är att förbereda så är det svårt att inte handla för mycket ;)

  SvaraRadera
 7. Vi köpte typ inget i 50, lite i 56 och mer i 62. När han kom vägde han 3720 och var 51 cm. 56 var görstort. Även om han växte i 56 ganska snabbt och det gick att vika upp ärmarna hade jag gärna haft kläder i 50. Mest pyjamasar utan fötter på. Typ 6 pyjamasar i alla fall. Det var pyjamasar vi använde mest i början och det hade vi nästan inte köpt alls. Och alla som hälsade på hade med sig kläder i stl 62. Så 62 hade vi maaaaaaaasssor av kläder i, men inte pyjamasar. Så om vi försöker med en till kommer jag att köpa 50 och fler pyjamasar för det får man aldrig.
  Jenny
  Jennyspysventil.wordpress.com

  SvaraRadera