Hej

fredag 5 juli 2013

Kolla barnvagn

Det absolut roligaste den här veckan var att vi för allra första gången åkte och tittade på barnvagnar. Helt plötsligt under veckan fick jag en sådan där ingivelse att det på något sätt började bli dags att kika runt. Den här gången blev det Babyproffsen och OH så mysigt det var att kliva in där och gå runt bland alla bebissaker. Det var nästan lite overkligt att det är sådana saker som kommer ligger här och var i vårt hem om bara några månader. Men jag gillar det.

De hade ju ganska många barnvagnar men jag var faktiskt ändå lite besviken på utbudet. Jag har hoppats på mängder av olika modeller och märken. En tredjedel kunde vi direkt utesluta då det var tvilling/syskonvagnar. Så då återstod det bara två tredjedelar varav en bestod i BARA Brio och den andra tredjedelen var lite blandat med några Emmaljunga, Teutonia, Bugaboo och så några få vagnar med märken som jag inte alls kände igen. Så för mig, som ändå är väldigt öppen för förslag vad gäller vagnar så hade jag nog hoppats på lite fler märken och modeller faktiskt. Men det var okej ändå, vi fick ganska snabbt upp känslan för vad vi gillade och vad vi inte alls gillade och jag var förvånad över hur snabbt jag blev osäker på de få saker som jag innan känt mig väldigt säker på.

Det jag/vi innan tänkt:
- Vi vill ha en rejäl vagn med 4 statiska hjul. Tycker det är så ofantligt mycket snyggare. Dessutom vill vi kunna gå på vägar/stigar av både asfalt, grus och jord och ha lätt att köra vagnen när det är mycket snö.
- Jag vill ha hårdlift till vagnen för jag tycker det är så otroligt mycket snyggare och tycker dessutom att det känns mer ombonad.
- Jag vill absolut inte ha en trehjuling, dels för att jag tycker de känns galet ostabila när man exempelvis behöver gå upp på en trottoar, då vinglar ju hela vagnen och känns som att den ska välta när som helst.
- Det är ett krav att vi ska kunna ha vårt barn MOT oss även när sittdelen ska på. (Vilket åter igen utesluter rätt många trehjulingar).

Det var alltså dessa saker jag hade tänkt på innan vi varit i affären. Dels bara genom känslor men även utefter bilder jag sett och någon släktings vagn jag kört osv.

Det här kände jag/vi efter att vi varit i butiken:
- Vad enorma alla vagnar ser ut som har 4 statiska hjul. Jag blev nästan lite chockad faktiskt. Kanske berodde det på att man då hade en del minivagnar bredvid att jämföra med men jag tyckte vissa vagnar kändes så himla stora och klumpiga (Mattias reagerade inte nämnvärt på detta. Kanske för att jag är rätt kort och han lite längre?). Vad fint det ändå är det 4 statiska hjul. Det ser verkligen rejält ut och jag gillar skarpt looken av det klassiska.
- Jag blev förvånad för jag tyckte att de flesta rejäla barnvagnarna med hårdlift bara såg klumpiga ut. Inte alls snyggare än mjuklift. Däremot är vi nog ganska överens om att det blir en hårdlift trots allt för alla mjukliftarna blev så smala och avlånga när de låg i vagnarna. Gillade inte alls det för det kändes inte som att en bebis skulle ligga bekvämt där i upp till 6 månader. Dessutom inte när det är kyligt ute och man ska få plats med massa varma grejer där i.
- Vi är nu mer än totalt övertygade om att vi absolut inte ska ha någon trehjuling. De faller oss inte i smaken under någon som helst kategori faktiskt. Så himla glad att ha kommit fram till det.
- Har inte tidigare tänkt nämnvärt på fyrhjulingar med svängbara framhjul men efter butiksbesöket har de växt i min ögon. Dels var de ju väldigt smidiga att vända när vi gick runt i butiken och de var dessutom lite nättare vilket fick mig (som alltså är ganska kort) att känna mig mer i proportion till vagnen. Skulle det bli en sådan typ av vagn känner jag dock att det är ett måste att framhjulen är av det lite större slaget och att de går att låsa.
- Vagnar med 4 statiska hjul har ett riktigt härligt gung när man går, framför allt vagnen som jag är mest förtjust i som har ett helt GALET skönt gung. Fyrhjulingar med svängbara framhjul är superstela, antar att gunget inte är lika nödvändigt eftersom man inte måste häva vagnen hela tiden när man ska vända etc. Men jag tyckte nästan det var lite obehagligt att det blev så stelt. Det skulle nog inte vara så skönt att gå på en riktig långpromenad med en sådan vagn. Då föredrar nog jag åtminstone vagn med gung.
- Sist men inte minst, handtag. Det var ingen någon av oss ens reflekterat över innan, men nu vet vi att vi vill ha knäledshandtag. Dels p.g.a hävstångseffekten för en vagn med 4 fasta hjul men också p.g.a att jag tyckte jag kom konstigt nära vagnen med teleskophandtag. Det blev aldrig riktigt bekvämt. Tyckte det var enklare att ställa in en skön ställning för både mig och Mattias med knäledshandtag.

WOOOW, vad många saker vi kom fram till över den korta stunden vi var där. Men så himla lärorikt. Vi har ju fortfarande inte alls bestämt oss vad det blir. Jag tror vi ska besöka fler butiker och kika in fler modeller faktiskt.

Jag testar en Teutonia Cosmo. Just den modellen var nog inget för oss för den kändes så plastig och helt utan finess. Men den kändes ändå väldigt smidig. Jag tycker det ser ut som att den skulle passa mig rent storleksmässigt.

Jag och min älskade Brio Happy. Det har länge varit en riktig storfavorit hos mig och Mattias blev nog väldigt övertygad väl i butiken. Just den här vagnen dock har ju fel handtag och jag är inte helt säker på att jag vill ha just det chassit heller (de har lite olika färger och hjulmodeller att välja mellan). Men den här vagnen är av det lite större slaget och jag måste ändå erkänna att jag kände mig rätt liten bakom den. ha ha

Berätta jättegärna vad ni har/har haft för vagnar och vad ni tyckte om samt inte med dem. Jag vill ha alla tips jag kan få.

9 kommentarer:

 1. Vi beställde en från polen som var helt fantastisk, kosta bara 4000 kr. Har sväng bara hjul men de kan låsas och är stora så det är lätt att köra på grusväg och så vidare :D Älskar den verkligen och kan rekommenderas! Grander heter märket :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser liten och nätt ut :) Nu vet jag inte exakt vilken modell du har, men de jag såg på google när jag sökte "Grander barnvagn" såg fina ut. Tycker de påminner ganska mycket om en annan vagn som vi småkikat lite på som heter "Tako jumper x".

   Radera
 2. Vi har en brio happy med hårdlift till vår dotter som är 12 veckor imorgon. Vi är super nöjda! Den är snygg, smidig, bra gung i den. Den är ombonad och dottern älskar att åka i den. Det funkar jätte bra på grus som asfalt. Än har vi inte provat den i snö eftersom det inte varit ngn än ;) men kan verkligen rekomendera den! Enda nackdelen är väll att den är lite stor. Men den är smidig att fälla ihop och plocka isär.

  Lycka till i barnvagnadjungeln! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker ju att den är sådär galet vacker, Brio Happy! Så vi får väl se om det blir en sådan tillslut. Tycker du den är tung? Har hört en del säga det. Fast det gäller väl kanske generellt med barnvagnar som var 4 fasta hjul. De har väl även mer chassi osv.

   Radera
 3. Klassisk Emmaljunga till bägge som varit toppen alla årstider och väder. Kan dock rekommendera mjuklift då bägge velat ha det ombonat (som i magen) och det är så smidigt att lyfta ur om man vill ta in dem när de sover. Kan dessutom ha den i sängen om man inte vill ligga tätt. Dessutom går nederdelen att fästa i sittvagnen så det blir som en påse för ben och fötter, varmt och mysigt. Och billigare. Hoppas ni hittar er vagn och variant!

  SvaraRadera
 4. Och - om ni vill köra insats på lift så kolla blocket, de flesta använder sina bara sex månader och sen säljer av. Mjukliften använder vi delar av (sitter på ullig del vinter och svalkiga sidan på sommaren) samt nederdel med överdrag på vintern fortfarande (två år senare).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant där att du tänker tvärtom. Mer ombonat med mjuklift. Ifs kan jag väl förstå hur du menar, för lägger man i filtar och annat i den så måste det bli ganska tajt. Jag tyckte nästan det såg för tajt ut i butiken. Men kanske bara för att man står och jämför bredvid varandra.

   Vi hade väl tänkt att köra begagnat rakt igenom tror jag vad gäller vagn. Tycker det är galet mycket pengar att investera i en ny och i ärlighetens namn så tycker jag det är ganska onödigt också. Och dessutom om man ska tänka lite på miljön också. Många säljer ju sina vagnar när de tröttnat efter bara några månader eller något år. Perfekt kap :)

   Radera
 5. Vi har en Emmaljunga City Cross, med både liggdel och sittdel. Antar att det är separat liggdel du menar när du skriver hårdlift? Hårdlift och mjuklift är samma princip, man ställer dem i sittdelen..
  Vi är iallafall sjukt nöjda med vår vagn, jag är 1.59 lång och känner inte alls att vagnen är för stor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har precis kollat upp din vagn. Tycker den ser jättefin ut. Är den tung? Lätt att fälla ihop?

   Radera