Hej

torsdag 8 augusti 2013

Föräldraledighet

Nu när jag ändå är inne lite på ämnet om föräldraledighet så undrar jag hur ni har gjort i era familjer? Hur har ni delat upp föräldraledigheten och hur många dagar har ni valt att ta ut med högsta respektive lägstanivå per vecka/månad? (Är inte helt säker på om man anger dagar för en hel månad eller veckovis?)

Jag har precis börjat ge mig ut i denna djungel och har väl ett litet hum om hur det kommer se ut för oss, men jag återkommer när det är mer bestämt.
Skulle vara jättekul att höra hur ni tänkt. Även om ni är ensamstående så är det intressant att höra hur många dagar i veckan ni tar ut och hur länge ni tänker vara hemma med era små :)

8 kommentarer:

  1. Jag måste ta ut 7 dagar i veckan för att klara mig ekonomiskt och det är ändå svårt att gå runt. Jag kommer vara hemma tills i januari, då är Rex knappt ett år. Jag ska nämligen börja plugga igen men då får Rex inte så långa dagar är tanken. Sen ska jag vara föräldraledig hela nästa sommar och bara ha det skönt. Minns inte hur det var men var tvungen att ta ut ett visst antal dagar på högsta nivå innan jag kunde börja ta ut lägstanivå dagarna men nu när jag kan så tar jag en lägsta i veckan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så hemskt mycket för att du svarade :) Kan förstå att du rent ekonomiskt behöver ta ut 7 dagar i veckan. När jag har suttit och pillat på FK hemsida har jag insett att det blir rätt små medel även för oss som är två. Vet att jag frågade en på jobbet som är ensamstående om underhåll och det var ju dessutom bara löjligt lågt belopp.

      Men vad smart att börja plugga till våren. Då är du ju som du säger ändå hemma rätt mycket och Rex slipper gå hellånga dagar varje dag. Jag har också tänkt att göra det, fast det blir inte än på ett bra tag. Tänker att syskon och så får "göras klart" först. Vad för roligt ska du läsa till? :)

      Radera
    2. Jag ska fortsätta läsa till sjuksköterska. Har läst en termin och har studieuppehåll så jag har redan en plats :)

      Radera
    3. Jaha, jag visste inte att du hade börjat :) Roligt!

      Radera
  2. Jag tar ut 5 dagar i veckan och började ta 1 månad efter Olivia var född så jag skulle kunna vara hemma längre. Olivia är född i mitten av april -13 och jag kommer vara hemma till aug -14 då ja börjar på en ny skola som ligger där vi bor. Innan hade jag 6,5 mil enkel väg, så tur jag fick jobb som höggravid. Från aug kommer Olivia gå på förskolan och troligen kommer min sambo vara hemma en dag i veckan. Han jobbar skift så Olivia kommer inte få så långa dagar varannan vecka ändå. Vi klarar oss mer än väl på att jag tar 5 dagar. Men allas ekonomier ser ju olika ut så det som passar för någon, funkar inte för någon annan. Min sambo kommer ge mig alla sina dagar utan de 60 som är bara hans. Vi väljer att göra så på grund av att han som sagt jobbar skift och tjänar bra med pengar och dessutom har ett eget företag bredvid. Det funkar fint för oss.

    Men det är en djungel och hoppas ni hittar det som passar bäst för er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du delar med dig av er vardag. Det låter som att ni har läget under kontroll och har hittat något som passar er familj fintoch det är ju det somär huvudsaken. Som du sa så har vi alla olika ekonomi och olika prioriteringar/önskningar, så man får göra det som känns bäst för alla i familjen.

      Radera
  3. Jag är hemma hela 2013. Jag tar 4 dagar i veckan, förutom 3 månader då jag tog 3 dagar eftersom jag fick lite lön från jobbet, typ 10%.
    Min sambo kommer att vara hemma jan-aug 2014. Jag tror att vi ska ta 5 dagar då, 4 vanliga och 1 lägsta-nivå. Egentligen klarar vi oss gott på 4 dagar och jag tjänar nån tusenlapp mer än honom men det är något med SGI efter 1 år och att man "måste" ta 5 dagar. Har inte riktigt satt mig in i hans del ännu eftersom det är några månader kvar.
    Sen har vi nog ändå lite dagar kvar som man kan ta när det är stängt på dagis och så där. Känns bra än så länge.
    Men det är en djungel det där....

    Jenny
    jennyspysventil.wordpress.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för svaret. Det är verkligen en djungel och det är intressant att höra hur andra tänker göra :) Vi får se hur vi själva lägger upp det. Det är ju mycket som ska stämma :)

      Radera