Hej

lördag 5 januari 2013

Börja träna igen?

Jag har aldrig varit en gymtjej och kommer nog aldrig bli. Gillar inte att gå på pass och gillar inte att vara på olika maskiner. Gillar faktiskt över huvud taget inte att vara inomhus när jag tränar (förutom kanske lagsporter etc då som är inomhus.) utan jag vill vara ute. Att springa är min grej. Älskar att ta mig framåt på mina ben och få bättre och bättre kondition, kunna springa längre rutter och njuta av naturen. Att det sedan är gratis och ingen restid till och från träningen är ju bara stora bonusar.

När jag, i slutet av augusti, fick veta att jag var gravid så tränade jag kanske max 5 gånger efter det. Att springa gjorde mig lite smått nervös även om alla jag pratat med sagt att det var helt okej eftersom jag hållit på med det tidigare. Men en dag så fick jag lite ont och blev livrädd, så jag slutade.

Jag övergick i att ta lite promenader (som jag också tycker är skönt) men för mig känns det inte riktigt som träning. Jag blev inte svettig, inte direkt andfådd ens och tillfredsställelsen av att ha jobbat hårt under ett träningspass kom aldrig. Efter ett par veckor kom illamåendet och ont i ryggen, efter det gick jag knappt ens ut på promenader. Så det är nog ingen överdrift när jag säger att det gått ca 4 månader utan att jag egentligen rört på mig.

Men nu, när illamåendet och krämporna är borta, när jag kan röra mig ordentligt utan att få ont, så skriker hela min kropp efter att få börja träna igen. Problemet är väl bara att jag är osäker på om jag faktiskt får? Jag vet ju att man ska ta det lugnt med att träna hårt direkt efter en förlossning. Typ 8-12 veckor eller något sådant har jag för mig. Men jag räknar med att detta gäller för de som gått fullgångna graviditeter. Jag har ingen aning om min förlossning var mycket eller lite påfrestande för min kropp. Förutom rikligare blödningar så känner jag mig så gott som återställd. Jag har inte ont någonstans och har inte fått några problem i samband med eller efter förlossningen.

Så vad tror ni, går det att börja träna snart? Vad är det egentligen som gör att man ska vara lite försiktig med träning direkt efter en förlossning?

2 kommentarer:

  1. Jag har fått höra att jag ska börja försiktigt och lyssna på kroppens signaler. Tycker kroppen det är okej så är det okej typ.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det låter ju väldigt klokt. Antar att det är vad jag får göra också, lyssna till kroppen och lita på att det den säger är det rätta.

      Radera