Hej

lördag 10 november 2012

En liten flicka

Fick träffa läkaren idag som utförde moderkaksprovet. Vi var väldigt nervösa när vi åkte till sjukhuset och visste inte riktigt vad vi hade framför oss.

Vi fick sitta i ett samtalsrum och det kändes som en evighet innan läkaren kom in. Han satte sig ner och berättade att det inte varit helt okej på provet. Sedan berättade han...

... Det är en kromosomavvikelse vilket innebär att det bara finns en X-kromosom. Detta kallas Turners syndrom och drabbar bara flickor. Flickor som föds med detta syndrom kan i princip leva helt normala liv men de behöver tillföra tillväxthormon för att de är korta och även hormoner för att komma in i puberteten. De flesta av dessa kvinnor kan inte få barn naturligt, men det finns ju fina alternativ till det som många andra också använder sig av :) Intellektuellt ska det vara finfint, lite svårt för matte är dock vanligt, men vem har inte det? ;)

DESSVÄRRE, är det många av dessa fina flickor som inte överlever graviditeten. Har läst om hemska siffror så som 75 % innan vecka 16 och därefter 52 % fram tills självaste förlossningen. Detta innebär att vår fina flicka inte har jättegoda förutsättningar för att klara sig men ÅH vad vi ska kämpa för henne. Läkaren sa att det KAN vara dåligt att man upptäckte den här vätskan så tidigt. Det kan innebära att det finns andra problem som gör att hon inte klarar sig. Men han verkade vara 50/50 ungefär där för han sa också att det kan lika väl gå bra. Får hon vätska runt hela sig innebär det att hon inte kommer överleva men än så länge verkar vätskan i princip hålla sig till nacken (hon hade lite runt kroppen men han sa att det var så lite så det var typ ingenting).

Nu följer veckor av oro och väntan. Vi kan inte göra mycket mer än att bara vänta, böna och be om att det ska sluta bra. Om 2½ vecka får vi komma på nytt ultraljud för att se hur det utvecklar sig. Jag ber verkligen att vätskan ska lägga sig och att allt ska se bra ut. Ju bättre organ, desto större chans till överlevnad (många har svåra hjärtfel och andra missbildningar av organ som gör att de inte klarar sig).

Snälla alla läsare. Gör allt ni kan. Om ni tror på Gud, be gärna en bön för oss. Om ni inte tror, håll era tummar och tår och bara håll oss i era tankar. Jag tror på övernaturliga krafter för jag vet att detta är ett litet mirakel, verkligen!

4 kommentarer:

  1. Åh en liten flicka, så kul! :)
    Jah håller tummar och tår så hårt det bara går för er! Hoppas att denna lilla superflickan kommer klara sig så att ni tillsammans får bli en liten familj!
    Superstor kram och all lycka till!
    Elin

    SvaraRadera
  2. Jag håller alla tummar och tår så mycket jag bara kan! Tänker på er varje dag och önskar att er fina lilla kämpe till flicka ska få träffa sin familj. Hon har goda chanser till ett fantastiskt liv med er! Drabbades själv av kortväxthet som liten till följd av en vaskulitsjukdom och fick genomgå behandlingar med tillväxthormon och pubertetsinjektioner, men har kunnat leva ett helt normalt och rikt liv!

    Kämpa på! Mina tankar är hos er!

    Styrkekramar.

    SvaraRadera
  3. Även om de inte är dem bästa nyheterna så är det ändå bra nyheter. Det finns ändå chans att hon överlever! Har väntat att få läsa hur det går för er sedan beskedet ni fick och jag är glad att höra att hoppet inte är ute. Jag hoppas och lägger all tro jag kan för er och er lilla flicka.

    Och just det, STORT Grattis till flickan! :)

    SvaraRadera
  4. ÅH, håller tummarna så hårt jag bara kan för er och för er lilla tjej!! Grattis till en liten flicka!!! Många kramar, Helena

    SvaraRadera